Herkomst van de naam

Een beroemde samurai, generaal Shingen Takeda werd geboren in 1521 in de provincie Kai en stierf in 1573.

Op zijn 20ste behaalde hij zijn eerste overwinning tegen de onderdrukkende landbezitters van de provincie Shimano. Shingen Takeda ontwikkelde zich tot een zeer bekwaam strateeg en een vastberaden bushi(krijger), en is in 38 veldslagen nooit verslagen.

Zijn manschappen droegen een banier (lange vlag) aan het hoofd van elke eenheid met ieder een eigen motto: “zo snel als de wind”, “zo stil als het woud”, “zo vernietigend als het vuur”en “zo stabiel als de berg“. Elke eenheid werd volgens haar eigen specifieke motto getraind. Takeda’s idee was dat elke strijd gewonnen zou worden als de leider een zorgvuldige strategie zou toepassen, en dat maakte hem een kundige strijdheer. Deze samurai heeft veel respect afgedwongen en wordt in het hedendaagse Japan gezien als een voorbeeld van moed, trouw en inzet.

Vertaling

Kase sensei vertaalde de motto’s als volgt:

Fu: WIND

zo snel als de wind

Rin: WOUD

zo stil als het woud

Ka: VUUR

zo vernietigend als het vuur

Zan: BERG

zo stabiel als de berg

Het Logo

Tom Wessels en Jaap Hoogendam reisden in 1995 naar Japan en leerden veel over Takeda bushi. Het familiewapen van Takeda, vier rode ju-jubes in ruitvorm, heeft Tom gebruikt om de vier karakters te plaatsen met boven de naam “KARATEDO WESSELS” en onder “FU RIN KA ZAN”.

Ik hoop dat een ieder tevreden is met deze uitleg en dat men in de dojo het embleem met genoegen en eerbied voor en naar elkaar zal dragen, zodat mijn leraar trots op ons kan zijn”,

aldus onze sensei, Tom Wessels

Comments are closed.