Dojo etiquette

Begin en einde van de les.

De les begint en eindigt altijd met een vaste serie groeten:

Seiza verzoek tot aannemen van zithouding
Mokuso begin van meditatie, ogen sluiten
Mokuso yame einde meditatie, ogen openen
Sensei ni rei groet aan de leraar
Otagai ni rei groet aan de medeleerlingen
Kiritsu verzoek tot opstaan

Dojo-etiquette

In een karate dojo (oefenruimte) gelden bepaalde regels. Deze regels staan bij FuRinKaZan hoog in het vaandel. Zo toon je respect voor de sensei‚Äôs, degenen die ons voorgegaan zijn. Dat houdt in dat we bij het betreden en verlaten van de dojo (oefenruimte) een lichte buiging maken en een groet uitspreken. Hierbij zegt men ‘osu‘ (uitgesproken als oes).

Als je de dojo binnenkomt, sta je klaar om je volledig in te zetten. Dit toon je door het uitspreken van ‘osu‘. In de praktijk kan dit woord gebruikt worden als groet, voor de leraar of voor je partner, maar ook als je te kennen geeft iets begrepen te hebben.Respect tonen voor elkaar doen we, niet omdat de een beter is dan de ander, maar omdat mensen elkaar onderling dienen te respecteren.

Praat daarom niet als er wat wordt uitgelegd en hou je aan de gegeven opdrachten. Als de atmosfeer rustig is, kan een ander zich ook beter concentreren. Van iedereen verwachten we een positieve lesinstelling, zowel ten aanzien van jezelf, als ten aanzien van anderen. Het is prettiger als je de tijdens de les gebruikte Japanse termen zo snel mogelijk eigen maakt.

Draag je witte karate gi (pak) met gepaste trots, en hou hem wit. Je obi (band) heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt. Vrouwen dragen een wit T-shirt of hemd onder het jasje. Hou je pak schoon. Zorg ervoor dat anderen tijdens de les niet gehinderd worden door nare lichaamsgeuren; sterke parfums kunnen ook hinderlijk zijn en kauw geen kauwgom tijdens de les.

Om blessures te voorkomen moeten de nagels van handen en voeten kort geknipt zijn en sieraden zoals kettingen, oorbellen, piercings of ringen afgedaan worden. Als je een ring niet afkrijgt, kan je hem afplakken. Het dragen van kruis-, borst- en gebitsbeschermers is bij kumitetrainingen verplicht.

Als je te laat binnenkomt, neem je in seiza (zithouding) plaats aan de zijkant van de dojo, in afwachting van een teken van de leraar, dat je binnen mag komen. Dan groet je zittend, sta je op en volg je de groep. Als je tijdens de les de zaal wilt verlaten, vraag je dit aan de lesgever. Maak echter altijd een buiging bij het verlaten of betreden van de dojo.

Eventuele blessures moet je voor het begin van de les bij de lesgever melden, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

Comments are closed.